Piva u boci — Engleska

Thomas Hardy's Ale

 • Thomas Hardy's Ale

  Naširoko smatrano jednim od najvećih piva ikad stvorenih, Thomas Hardy’s Ale je izvorno proizvođen u danas zatvorenoj engleskoj pivovari Eldridge Pope. Naime, 1968., na 40. obljetnicu smrti velikog engleskog književnika Thomas Hardy-a, obnavljao se "Trumpet Major" pub u gradu Dorchester-u, i to sve je bila je iskra koja je potakla pivovaru Eldridge Pope da u čast velikom književniku proizvede pivo slično onome koje je autor zamišljao u svom romanu "The Trumpet Major" – vrlo jako Ale pivo koje dozrijeva u hrastovim bačvama i koje je sposobno poboljšavati okus starenjem - daljnjim odležavanjem (Etiketa piva citira rečenicu iz romana: "To je jedna od najljepših boja koje oko jednog umjetnika može poželjeti u pivu; punog je tijela, ali žustrog kao vulkan; pikantno, ali ne i oštro; blistavo kao jesenji suton; jedinstvenog okusa, ali na kraju prilično pjenušavo").

  Thomas Hardy’s Ale je “limited edition” Barley Wine podatan za dugogodišnje odležavanje, numeriran unutar svakog godišta proizvodnje (“Vintage”), i sada je napokon ponovo dostupan.

  Proizvodnja je dakle počela 1968. u pivovari Eldridge Pope i inicijalno su planirali proizvesti samo tu jednu “slavljeničku” seriju, no proizvodnja je ipak nastavljena 1974., te je trajala sve do 1999., kada su zbog neprofitabilnosti i prevelikih troškova u pivovari odlučili zauvijek zaustaviti proizvodnju Thomas Hardy’s Ale-a. Sljedeće godine je pivovara potpuno zatvorila svoja vrata. Potom, uz veliku upornost američkog uvoznika piva George Saxon-a koji je otkupio prava i recept, Thomas Hardy’s Ale je uskrsnuo 2003., proizvodeći se tada u pivovari O’Hanlon. Nažalost, 2008. proizvodnja je ponovo obustavljena iz istih razloga kao i prvi put – previsoki troškovi proizvodnje i neprofitabilnost. 2012. talijanska braća Vecchiato kupuju prava i recept od Saxon-a i kreću u novu izazovnu avanturu, tako da nakon tri godine investicija, istraživanja i razvoja, te tri testne serije, u 2015. ponovo uspijevaju “oživiti” Thomas Hardy’s Ale. Taj novi, Vintage 2015 Thomas Hardy’s Ale je u 2016. već osvojio dvije prestižne svjetske nagrade – zlatne medalje na pivskim natjecanjima “International Beer Challenge” i “World Beer Awards”.

  Vintage 2015 je jantarno Barley Wine pivo s brončanim bljeskom Na nosu se odmah ističe intenzitet i kompleksnost nota kandiranog i alkoholom natopljenog voća, suhih smokvi, svježeg duhana i čokolade, dok se karamela osjeća, ali ipak ostaje u pozadini. U ustima, početni osjećaj je nevjerojatna gustoća i mekoća, te svilenkasta toplina koju prate note marmelade od gorke naranče, note sušenog voća i kestenovog meda. Završetak pruža osvježavajući, pomalo oštar nagovještaj koji daje sklad i ravnotežu. Ovo pivo treba uživati na oko 13°C, nakon što mu je omogućena oksigenaciju u velikoj balon ili snifter čaši. Također, može se godinama pohranjivati u podrumu na istoj temperaturi, te potom pratiti i kušati evoluciju piva tijekom vremena.

  Karakteristike piva:

  • Boca: 0,50l
  • Alkohol: 11,7%
  • Boja: Jantarna
  • IBU: --
  • Stil: English Barley Wine
  • Pakiranje: 12 x 0,33l

Želite li nabaviti vrhunska piva?

Kontaktirajte nas